Bałtycki Festiwal Nauki na MWB UG i GUMed

Młody naukowiec w kuchni i w garażu

- poznaj prawdziwe oblicze nauki praktycznej i wszechobecnej

w trakcie XIII Bałtyckiego Festiwalu Nauki

Miejsce: Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii UG i GUMed, ul. Kładki 24 (Gdańsk Śródmieście)

Termin: 22 maja 2015 r., 09:00 - 17:00

Lekkostrawne wydanie nauki serwują studenci, doktoranci i pracownicy MWB UG i GUMed

Program:

Nazwa Prowadzący Forma Godzina Gr. docelowa Miejsce ID
Cząsteczki małe i duże w otoczeniu człowieka [czyt. dalej] dr Paulina Czaplewska
dr Katarzyna Macur
dr inż. Anna Jakimska
pokaz i warsztaty 10:00 - 16:00 gimnazjum, liceum, dorośli
wymagana rejestracja do 21 maja na adres: pczaplewska(at)gmail.com
s. 4 655
Czy ludzka nerka może świecić na zielono? Tajniki pracy z hodowlami komórkowymi in vitro [czyt. dalej] Karolina Zimmer
Mirosława Panasiuk
pokaz i warsztaty 10:00 - 14:00 gimnazjum, liceum, dorośli parter, s. 34 659
Czym to pachnie? [czyt. dalej] Monika Kossakowska-Zwierucho
Grzegorz Fila
pokaz i warsztaty 10:00 - 14:00 bez ograniczeń wiekowych parter 676
Gra kryminalistyczna [czyt. dalej] Katarzyna Serbakowska pokaz 10:00 - 14:00 bez ograniczeń wiekowych parter 663
Gra w zielone - eksperymenty, dzięki którym odkrywamy niezwykły wewnętrzny świat roślin [czyt. dalej] mgr Kamil Demski
mgr Bartosz Głąb
pokaz laboratoryjny 09:00 - 17:00 szkoła podstawowa (kl. 4-6), gimnazjum, wymagana rejestracja do 21 maja na adres: kamil.demski(at)biotech.ug.edu.pl lub bartosz.glab(at)biotech.ug.edu.pl parter 653
Kuchenna genetyka - jadalne DNA [czyt. dalej] mgr Agnieszka Borowik
mgr Sabina Żołędowska
mgr Agata Motyka
mgr Paulina Werner
laboratorium 10:00 - 14:00 bez ograniczeń wiekowych parter 641
Kuchnia oczami naukowca [czyt. dalej] Kamila Wielgut
Joanna Sołdek
pokaz 10:00 - 14:00 bez ograniczeń wiekowych parter 665
Laboratorium w garażu [czyt. dalej] Mikołaj Marczak
Michał May
Igor Obuchowski
pokaz 10:00 - 14:00 bez ograniczeń wiekowych parter 666
Młody naukowiec [czyt. dalej] Grzegorz Czerwonka laboratorium 10:00 - 14:00 bez ograniczeń wiekowych parter 668
Nowe strategie w terapii raka piersi [czyt. dalej] dr Anna Kawiak poster i prezentacja 10:00 - 14:00 bez ograniczeń wiekowych parter 647
Profilaktyka antynowotworowa [czyt. dalej] mgr Łukasz Turczyk
Dominika Piasecka
mgr Magdalena Mieszkowska
mgr Kamil Mieczkowski
pokaz i warsztaty 10:00 - 14:00 bez ograniczeń wiekowych parter 674
Przyprawy w walce z nowotworami [czyt. dalej] Anna Kawiak
Karolina Brodzik
pokaz laboratoryjny 10:00 - 14:00 bez ograniczeń wiekowych parter 648
Stanowisko informacyjne o Wydziale Biotechnologii [czyt. dalej] Patryk Barysz
Marcin Lubocki
Barbara Galikowska
Maciej Dolny
pokaz 10:00 - 14:00 bez ograniczeń wiekowych parter 677
Technologia smaku - kuchnia molekularna [czyt. dalej] Anna Borowska
Karolina Brodzik
Julia Elzanowska
wykład i pokaz 10:00 - 14:00 bez ograniczeń wiekowych parter 669
Wirusy w walce ze szkodnikami lasów. Jak wyhodować wirusa, który ochroni drzewa przed zjedzeniem? [czyt. dalej] Łukasz Rąbalski
Martyna Krejmer
Paulina Gach
wykład i pokaz Krótki wykład o godz. 11:20, 12:20 i 13:20 bez ograniczeń wiekowych parter 673
W laboratorium biotechnologa [czyt. dalej] dr Szymon Ziętkiewicz
Andrzej Dubiel
warsztaty 09:00 - 16:00

liceum, wymagana rejestracja do 20 maja na adres: szymon.zietkiewicz(at)biotech.ug.edu.pl

parter, s. 11 679
Wstrząśnięte, niezmieszane - demonstracja mikrofluidyki i elekroforezy [czyt. dalej] Mikołaj Kocikowski pokaz 10:00 - 14:00 bez ograniczeń wiekowych parter 670
Zadziwiający świat mikroorganizmów [czyt. dalej] Aneta Grabińska
Marcin Kozłowski
Łukasz Radziński
pokaz 10:00 - 14:00 bez ograniczeń wiekowych parter, s. 11 671
Zbuduj swoją bakterię [czyt. dalej] Marta Matuszewska
Angelika Michalak
Anna Smolarska
Justyna Rygelska
warsztaty 10:00 - 14:00 bez ograniczeń wiekowych parter 672
Życie w kropli wody [czyt. dalej] mgr Małgorzata Ropelewska
mgr Elżbieta Zabrocka
warsztaty 09:30 - 14:30 gimnazjum, liceum, dorośli
wymagana rejestracja do 21 maja na adres: malgorzata.ropelewska(at)biotech.ug.edu.pl
s. 213 675

Opis:

Cząsteczki małe i duże w otoczeniu człowieka

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do zapoznania się z możliwościami jakie dają nam we współczesnej pracy naukowej zaawansowane techniki analityczne. Uczestnicy będą mieli możliwość przeprowadzenia prostych reakcji chemicznych pozwalających na wykrycie związków organicznych w różnych próbkach m.in. żywności czy napojów, z którymi mamy styczność na co dzień (warsztaty). Zaprezentujemy jak te same substancje są obecnie oznaczane z wykorzystaniem spektrometrii mas.

Czy ludzka nerka może świecić na zielono? Tajniki pracy z hodowlami komórkowymi in vitro

W czasie pokazu zostaną zaprezentowane różnego rodzaju linie komórkowe hodowane w naszym laboratorium, zarówno niemodyfikowane, jak i świecące na różne kolory. Po krótkim wprowadzeniu teoretycznym uczestnicy zajęć będą mogli samodzielnie przeprowadzić obserwacje mikroskopowe oraz wykonać drobne eksperymenty.

Czym to pachnie?

Stoisko podzielone będzie na dwie części. W pierwszej z nich będzie można poznać zapachy różnych rodzajów mikroorganizmów, takich jak promieniowce czy drożdżaki, które nadają charakterystyczną woń m. in. artykułom spożywczym. Szereg wykonanych wcześniej posiewów mikrobiologicznych służyć będzie dla celów prezentacji. W drugiej części przeprowadzany będzie eksperyment w czasie rzeczywistym, polegający na określaniu progu wyczuwalności określonych zapachów przez uczestników. W tym celu użyte zostaną seryjne rozcieńczenia wzorcowych związków chemicznych. Doznania zapachowe z nimi związane definiowane są jako osobnicza cecha jednogenowa. Zebrane dane będą na bieżąco uzupełniane i prezentowane jako obraz zróżnicowania genetycznego w populacji odwiedzających.

Gra kryminalistyczna

Na wydziale popełniono morderstwo. Przyjdź i pomóż nam odnaleźć sprawcę.

Gra w zielone - eksperymenty, dzięki którym odkrywamy niezwykły wewnętrzny świat roślin

Rośliny to niezaprzeczalnie nasi „cisi” przyjaciele, współistniejący z nami na Ziemi. Przyzwyczailiśmy się do nich do tego stopnia, że rzadko zastanawiamy się nad ogromną rolą, jaką odgrywają w środowisku. Na naszym godzinnym pokazie, pokażemy kilka krótkich doświadczeń biochemicznych otwierających wrota do wewnętrznego świata roślin. Pierwszy eksperyment będzie dotyczył złożonego procesu jakim jest fotosynteza – roślinne odżywianie. Odpowiemy sobie na podstawowe pytanie: dlaczego rośliny są zielone? Wyizolujemy barwniki roślinne, rozdzielimy je i scharakteryzujemy chlorofil (główny barwnik). Wyjaśnimy zmiany koloru roztworu chlorofilu, poddanego działaniu kolejno środowiska kwaśnego i jonów miedzi. Następnie zaobserwujemy otwieranie i zamykanie aparatów szparkowych pod mikroskopem. Dwa kolejne eksperymenty przybliżą nam działanie pektynaz (ważnych enzymów roślinnych, wykorzystywanych w przemyśle) na wydajne pozyskiwanie soku z jabłek a na koniec pokażemy jak wyizolować DNA w domu.

Kuchenna genetyka

W trakcie zajęć przeprowadzona zostanie izolacja DNA z owoców i warzyw domowymi metodami. Uczestnicy będą mieli możliwość zabrania własnoręcznie uzyskanego DNA w probówce do domu. Postaramy się uświadomić wam, że DNA jest obecne w naszym jedzeniu i że spożywamy je codziennie. Co więcej nie należy się tego bać!

Kuchnia oczami naukowca

Stanowisko z następującymi pokazami: - oglądanie przez mikroskop bakterii wybarwionych metodą Grama, pochodzących z różnych produktów spożywczych, - badanie zawartości witaminy C w poszczególnych produktach spożywczych za pomocą miareczkowania (metoda z roztworem jodu w jodku potasu i skrobią ziemniaczaną), - badanie działania proteaz pochodzących z kiwi, ananasa i papai na żelatynę obecną w galaretkach.

Laboratorium w garażu

Na stoisku chcemy pokazać jak z pomocą odrobiny wiedzy i kreatywności można w garażu zbudować laboratoryjnego robota i inne urządzenia.

Młody naukowiec

Na stanowisku prezentowane będą doświadczenia, które nawet najmłodsi, z pomocą rodziców, będą mogli powtórzyć w domu.

Nowe strategie w terapii raka piersi

Prezentacja ma na celu przybliżenie nowych strategii w terapii raka piersi. Wyjaśnione zostaną, na poziomie komórki nowotworowej, mechanizmy prowadzące do rozwoju nowotworu oraz metody jego zahamowania.

Profilaktyka antynowotworowa

Na stanowisko będą się składały dwa plakaty interaktywne: 1. dotyczący diety (uczestnicy będą wskazywali na dobre i złe nawyki), 2. dotyczący badań profilaktycznych (uczestnicy połączą typ nowotworu z badaniem). Dodatkowo na stanowisku będzie zorganizowana gra, w której uczestnicy będą mieli za zadanie dopasować produkty żywieniowe do ich leczniczych właściwości. Dla najbardziej aktywnych uczestników przewidziane są drobne upominki. Odwiedzający stanowisko będą mogli zapoznać się z wiedzą naukową na temat profilaktyki antynowotworowej - jakie nawyki powinni wyrobić by zminimalizować ryzyko zachorowania. Uczestnicy będą włączani do dyskusji na temat nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej oraz badań profilaktycznych.

Przyprawy w walce z nowotworami

Podczas pokazu laboratoryjnego zostanie przedstawiony wpływ różnych przypraw na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych. Będą mieli Państwo okazję zobaczyć pod mikroskopem wzrost komórek nowotworowych oraz zobaczyć w jaki sposób przyprawy wpływają na zahamowanie ich rozwoju.

Stanowisko informacyjne o Wydziale Biotechnologii

Czym jest biotechnologia - stanowisko mające na celu zapoznania przyszłych studentów z ofertą Międzyuczelianego Wydziału Biotechnologii UG i GUMed.

Technologia smaku – kuchnia molekularna

Odwiedzając stanowisko „Technologia smaku” odkryjesz naukową tajemnicę idealnych muffinów, dowiesz się co wspólnego mają kawior molekularny i sztuczne nasion, będziesz świadkiem powstawania czekoladowego chantilly, zobaczysz jak oliwa zmienia się w puder oraz posmakujesz zaskakujących żelków agarowych!

Wirusy w walce ze szkodnikami lasów. Jak wyhodować wirusa, który ochroni drzewa przed zjedzeniem?

Krótka prezentacja traktująca o wirusach owadzich, sposobie ich rozprzestrzeniania oraz możliwości zastosowania jako biologicznych środków ochrony roślin (biopestycydów). Pokaz hodowli gąsienic motyli nocnych w warunkach laboratoryjnych.

W laboratorium biotechnologa

W trakcie trzygodzinnych warsztatów uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z pracą w laboratorium biotechnologicznym. Samodzielnie wyodrębnią i oczyszczą białko zielonej fluorescencji (GFP) z hodowli bakteryjnej, korzystając z metod używanych na co dzień w laboratoriach badawczych.

Wstrząśnięte, niezmieszane - demonstracja mikrofluidyki i elekroforezy

Pokaz łączy najbardziej klasyczną technikę biologii molekularnej - rozdział elektroforetyczny (separacja cząstek takich jak białka lub fragmenty DNA, według ich ładunku i rozmiaru, w żelu poddanym działaniu pola elektrycznego) - z ilustracją działania nowoczesnego narzędzia, jakim są zautomatyzowane układy mikroprzepływowe (tzw. laboratorium na chipie). Przy pomocy kolorowych barwników zilustrujemy na żywo mechanizm działania obu technik i ich zastosowanie. Prezentowane procesy zostaną omówione w sposób dopasowany do wieku odbiorców.

Zadziwiający świat mikroorganizmów

Na pokazie zostaną zaprezentowane płytki z pobranymi wcześniej próbami środowiskowymi z powierzchni codziennego użytku, w celu uświadomienia jak powszechnie występują mikroorganizmy. Dodatkowo zostaną zaprezentowane dawne i obecne metody leczenia zakażeń bakteryjnych poprzez antagonizm między saprofitycznymi grzybami a bakteriami (wykorzystanie chleba z pajęczyną oraz antybiotyków). Przed pokazem zostaną pobrane próby środowiskowe za pomocą wymazówki, posiane na murawę – podłoże MEA lub PDA - 3 dni inkubacji w 28 stopniach.

Zbuduj swoją bakterię

Z nami nawet najmłodsi poznają świat mikrobiologii. Chcesz zobaczyć świat z punktu widzenia bakterii? Stwórz z nami przebranie, które pozwoli Ci wmieszać się w ich tłum! Pokoloruj, ulep lub wytnij swój model wirusa, a przy okazji dowiedz się czemu te małe „zarazki” powodują choroby. Uwaga! Wymagana kreatywność i dużo dobrego humoru!

Życie w kropli wody

Za sprawą postępu w dziedzinie mikroskopii fluorescencyjnej, poszerzeniu uległa wiedza na temat organizacji i dynamiki komórki bakteryjnej. Okazało się, że bakterie wykazują wysoką wewnątrzkomórkową organizację, utrzymywaną dzięki obecności i działaniu szeregu komponentów, występujących także w komórkach eukariotycznych. Zarówno DNA chromosomalny jak i plazmidowy a także wiele białek zajmuje ściśle określone miejsce wewnątrz komórki bakteryjnej. Co ciekawe lokalizacja tych elementów jest często charakterystyczna dla różnych gatunków bakterii. Przebieg warsztatów: -samodzielne przygotowanie preparatów mikroskopowych; -obserwacja bakterii o różnym kształcie komórki (barwienie błony komórkowej barwnikiem FM4-64); -obserwacja położenia plazmidowego DNA w żywych komórkach bakterii(wykorzystanie białek fluorescencyjnych GFP, YFP); -barwienie chromosomalnego DNA barwnikiem DAPI; -określenie wewnątrzkomórkowego położenia białek z użyciem znakowanych przeciwciał.

Pokaż rejestr zmian

Data publikacji: środa, 29. Kwiecień 2015 - 13:59; osoba wprowadzająca: Elżbieta Moroz Ostatnia zmiana: poniedziałek, 18. Maj 2015 - 14:38; osoba wprowadzająca: Elżbieta Moroz